LOGISCH STAPPENPLAN RUITER & PAARD
PAARDRIJDEN MET GEVOEL
LOGISCH TOCH ?!
TRAINING RUITER
ALS EERSTE
Paardrijden bestaat uit een aantal onderdelen. Als eerste moet jij als ruiter leren balans te vinden op een bewegend paard. Dat is op zich al een hele kunst, maar door oefenen, oefenen, oefenen met de juiste aanwijzingen kom je al snel in een goede effectieve (paardrij) houding die jou óók een fijn gevoel geeft. Ik zeg ook, want een paard is erg gevoelig en voelt exact hoe een ruiter zit en beweegt tijdens het rijden. Een kuchje voelen ze, een strakke pink, enkel of pols! Daar wordt aan gewerkt om een fijne gevoelige ruiter te worden. Als jij ook 'mee' bent met de bewegingen in stap, draf en galop!! dan is het voor beide ècht genieten.
EN DAARNA...
Ben je lichamelijk in balans dan geeft dat ook rust in je hoofd. Dat is enorm belangrijk. Heb jij rust in het hoofd, dan zal het paard ook meer ontspannen jouw signalen oppakken en kúnnen uitvoeren wat jij in gedachten hebt.
Heb jij fysiek onbalans, dan geeft jou dat een onveilig gevoel, je voelt je dan onzeker.
ZEKERHEID
Als jij onzeker bent, kan het paard ook onzeker worden. Dat is een beetje afhankelijk van het karakter van het paard. Maar daarop reageren doen alle type paarden. Hij kan niet anders, want de juiste signalen komen niet door, omdat er 'ruis' op de lijn is. Ben jij een rustige, zekere ruiter vol zelfvertrouwen, dan is de kans groot dat het paard zich ook zo gaat gedragen. Het paard als spiegel... ook tijdens het rijden is dit zeker van toepassing! En wij gaan aan de slag om in jou een zelfstandige zelfverzekerde ruiter te laten ontpoppen 🤩
Door de tools van Centered Riding te gebruiken krijg je al snel door hoe jouw lichaam kan bewegen op een paard.
Het op de juiste manier meebewegen in het ritme van het paard is een gewaarwording die we niet snel zullen vergeten, als we het ècht op de juiste manier doen. Het geeft je het ultieme gevoel van VRIJHEID. Dàt is wat het doet met jou als ruiter. Het WOUW-gevoel! Dat is zo fantastisch dat je moet opletten om de rust te bewaren. Ga je namelijk te hard 'werken', zo goed je best doen om die fijne momenten weer te verkrijgen... dan loopt alles vast... Het lijkt het gewone leven wel 😉 .
Stappenplan
TRAINING PAARDEN
HOOFDREGEL:
EERST DENKEN, DAN DOEN!
Ben je als ruiter enigszins gevorderd, dan komt er een enorm interessante en belangrijk aspect bij.
Het is voor het paard namelijk ook erg belangrijk om in balans en evenwicht te kunnen bewegen.
Het paard (en ruiter) heeft een aantal items waarin het zich gaat bekwamen:
-
Inzichten/theorie
-
Grondwerk
-
Longeren
-
Werk aan de hand
-
Rijden
-
Vrijheid
Om zijn lichaam symmetrisch te ontwikkelen moet het paard oefeningen uitvoeren. Dit gebeurt in 3 fases:
-
Het paard moet de oefening eerst aanleren en begrijpen
-
Vervolgens moet het paard uithoudingsvermogen krijgen in deze oefening
-
Daarna wordt de oefening kwalitatief geperfectioneerd
Het aanleren duurt meestal niet zo lang, het kwalitatief perfectioneren van de uitvoering van een oefening duurt misschien wel een leven lang. Hoe sterker, leniger, krachtiger en behendiger het aard, hoe mooier de oefening er uit zal zien.
Daarbij moeten we er steeds van uit blijven gaan dat de oefeningen er zijn om het paard te verbeteren en dat het paard er niet is om de oefeningen te ‘showen’. Dat het er uiteindelijk mooi uit zal zien, zal komen doordat het paard voldoende kracht en uithoudingsvermogen heeft opgebouwd en geen spanning (meer) heeft omdat het volledig begrijpt wat de opdracht is.
Voor ALLE
oefeningen geldt:
-
De volgende 3 elementen moeten altijd aanwezig zijn:
1. Lengtebuiging (buitenspieren ontspannen, binnenspieren aangespannen)
2. Voorwaarts neerwaarts staan/lopen (rugspieren ontspannen, buikspieren aangespannen)
3. Ondertreden binnen achterbeen
-
Volgorde hulpen:
• mentale hulpen (intentie en innerlijk beeld)
• energetische hulpen (energie en innerlijk gevoel)
• lichaamstaal
• stemhulpen
• en dan pas zit, been en als laatste de teugelhulpen
-
Streef naar soepelheid, nageeflijkheid, takt, regelmaat, schwung, zelfhouding en eenheid & harmonie tussen ruiter en paard.
-
Train je paard in eerste instantie in dat tempo en ritme, waarin de hoogste kwaliteit laat zien in de oefening. Dat is in het begin een 'rollator' tempo.
-
Tussen de oefeningen belonen en halsstrekken
-
Train symmetrisch: elke oefening evenveel linksom als rechtsom.
De moeilijke kant een keer extra!